TIBA VROOM 

 

KLIMMEN

Naam: Tiba Vroom
Geboortedatum: 01-09-1999
Sport: Sportklimmen/ boulderen

 

Mijn naam is Tiba Vroom en ik ben 20 jaar oud. Sinds mijn zesde doe ik aan sportklimmen. Op dit moment beoefen ik vooral de discipline Boulderen. Dat is het beklimmen van een wand van zo’n vier meter hoog, op de rots of een artificiële wand, met dikke matten eronder. Sinds 2018 doe ik dit op wereldbekerniveau. Ook maak ik deel uit van het Nederlands Team Sportklimmen in de discipline Boulder. Dit jaar heb ik de Nationale Bouldercup 2020 (hoogste divisie senioren) gewonnen en de beste prestatie op rots neergezet van de Nederlandse dames. Daarnaast ben ik bij de jeugd meerdere malen Nederlands kampioen geweest zowel in het boulderen als in de discipline lead (klimmen gezekerd met touw tot zo’n 20 meter hoog).

Voor boulderen spelen kracht, balans en lenigheid een belangrijke rol, naast het technische gedeelte. Daarom train ik vijf dagen per week, twee keer per dag. Vaak is dat één keer krachttraining en één keer klimtraining/ techniektraining.

Mijn belangrijkste focus is de (inter)nationale wedstrijden, maar buiten het wedstrijdseizoen ben ik vaak te vinden in de rotsen, met name in de rotsachtige bossen rondom Fontainebleau, Frankrijk. Daar komen klimmers vanuit de hele wereld bij elkaar om te boulderen op de zandstenen rotsen die daar veel liggen.

 

 

Ambitie:

Mijn belangrijkste ambitie is om bij de wereldtop van de dames te behoren in het boulderen. Daarnaast ben ik hard aan het trainen met als doel het behalen van de Olympische Spelen in 2024.
 

 

Wedstrijden in 2020:

-    Eerste plaats bij drie van de vier wedstrijden van de Nationale bouldercompetitie, één tweede plaats;
-    Eerste plaats Nationale bouldercompetitie 2020;
-    Dertiende plaats bij de gerenommeerde open internationale wedstrijd Studio Bloc Masters.


Helaas zijn zowel het Nederlands kampioenschap als het wereldbekerseizoen dit jaar afgelast in verband met de coronacrisis. Het is nog onduidelijk of deze wedstrijden later dit jaar nog wel doorgaan.

Naast de wedstrijden heb ik dit jaar het niveau 8a bereikt bij het rotsklimmen. Hiermee ben ik de jongste Nederlandse dame die dit niveau ooit bereikt heeft.
 

 

Prestatielijst

2017

 • Derde plaats Europese jeugdcup boulderen in Sofia;

 • Tweede plaats Nederlands kampioenschap boulderen;

 • Tweede plaats Nederlands jeugd kampioenschap boulderen.


2018

 • Halve finaleplaats open internationale wedstrijd CWIF (zestiende plaats);-  

 • Eerste plaats internationale jeugdwedstrijd DBIYO;

 • Vierde plaats Nederlands kampioenschap boulderen.

 

2019

 • Tweede plaats Nederlands kampioenschap boulderen;   

 • Tweede plaats nationale bouldercompetitie 2019;

 • Tweede plaats nationale competitie lead 2019 (discipline waar je gezekerd met touw tot 20 meter hoog klimt);

 • Tweede plaats Nederlands kampioenschap lead;

 • Finaleplaats open internationale wedstrijd Dock Masters (zesde plaats);

 • Halve finaleplaats open internationale wedstrijd Studio Bloc Masters (zeventiende plaats).

 

Hoe helpt KOHS jou:

KOHS helpt mij met het financieren van de benodigde trainingsfaciliteiten. In Nederland zijn de meeste boulderhallen gericht op breedtesport en geen topsport. KOHS helpt mij met het samenstellen van mijn eigen trainingsfaciliteiten, volledig gericht op het behalen van mijn doelen.

 

BEKIJK HIER MEER KOHS SPORTERS